Nieuwsbrief mei 2018

Nieuwsbrief 9

Oosterbeek, mei 2018

Laatste nieuws.

In april 2018  ben ik bijna 3 weken in Kenia geweest voor controles van de geopereerde hartpatiënten en om de mogelijkheden voor een nieuw hartoperatie programma te onderzoeken.
Zoals we in onze vorige nieuwsbrief al schreven, hadden we in 2017 tegenslag door een kapotte hart-long machine in het Kenyatta Hospital en het niet meer beschikbaar zijn van dokter Federica de Lezzi, de hartchirurg.
Voor 2018 willen we daarom uitkijken naar andere operatie mogelijkheden en die hebben we gevonden!

Er is een uitstekend hartcentrum in Khartoum in Soedan. Het “Salam Centre for Cardiac Surgery”, dat gerund wordt door een Italiaanse N.G.O. en hartoperaties gratis aanbiedt voor patiënten uit Afrika.  Er werken hier thoraxchirurgen uit diverse landen, die dit als vrijwilligers doen. In 2011 en 2012 zijn hier ook al hartpatiënten succesvol naar toe verwezen, maar we hebben dit destijds door oorlogsdreiging moeten stoppen. Momenteel is het weer veilig en hebben we 6 hartpatiënten geselecteerd om daar geopereerd te worden. We hebben alle gegevens opgestuurd en hebben inmiddels antwoord gekregen dat alle patiënten geaccepteerd zijn voor operatie.

Hierna moet alles geregeld worden, zoals visa, vlucht en begeleiding.  Best wel spannend, maar toch een erg goede mogelijkheid, waar we heel blij mee zijn.
Voor kleinere hartoperaties, waar geen hart-long machine voor nodig is, willen we kijken of er mogelijkheden zijn in het Kenyatta hospital in Nairobi.  Ik heb 1 jongen van 4 jaar verwezen naar Dr.Maina, de kindercardioloog. Ben erg benieuwd.

Cardiale nazorg en opleiding.

Tijdens mijn verblijf in Kenia, hebben we ruim 90 geopereerde hartpatiënten gecontroleerd, die het over het algemeen erg goed maakten. Deze controles zijn, naast de hartcontrole, ook erg belangrijk om te motiveren hun medicijnen regelmatig in te blijven nemen. Veel mensen denken dat bijvoorbeeld bloed-verdunners niet meer zo nodig zijn als ze zich goed voelen.
Juist voor mensen met een kunstklep is dit een absolute voorwaarde. Het grote aantal controles kwam ook door de goede voorbereiding van Abdi en Paolo. Paolo is een Italiaanse vrijwilliger, die alle gegevens van de geopereerde patiënten in de computer gezet heeft. Een geweldige verbetering, waardoor de gegevens altijd beschikbaar zijn.
We hebben weer hartcontroles gedaan in Ndugu Zangu, Meru en Nairobi. Het blijkt dat hierdoor ook meer patiënten voor controle komen. Door het slechte weer in Meru met erg veel regen, kwamen daar wat minder patiënten, maar we waren toch erg tevreden over het totale aantal.

Abdi

Abdi, onze echocardiografie technicus en tevens steunpunt in Ndugu Zangu, doet het goed. Hij heeft zijn echo opleiding afgerond en kreeg een erg goede beoordeling met het certificaat dat hij in staat is om zelfstandig echo’s te maken en te beoordelen.
Dit betekent voor de continuïteit en kwaliteit een grote stap voorwaarts. Hierdoor kan ik op afstand echo’s mee beoordelen en de behandeling zo nodig aanpassen. Al met al waren het goede weken met nieuw perspectief voor het komende jaar.
Verder was Kenia opvallend groen en schoon, dit vooral door het plastic zakjes verbod.

Met hartelijke groet namens het bestuur,

Pieter Stolwijk