Nieuwsbrief mei 2016

Nieuwsbrief 6

Oosterbeek, mei 2016

Cardiale nazorg en opleiding

In april van dit jaar ben ik weer ruim 2 weken door Kenia getrokken voor nazorg aan geopereerde en onderzoek van nieuwe patiënten. In deze periode was er ook een operatieprogramma gepland voor 10 kinderen en jong volwassenen.
Met veel plezier zag ik hoe Abdi, onze keniaanse medewerker, alles perfect georganiseerd had. We hebben polikliniek gehouden op 3 plaatsen verspreid over Kenia, zodat patiënten minder hoeven te reizen om op controle te komen. Het resultaat is dat meer patiënten op controle komen.
Afrikanen leven met de dag en vinden het moeilijk om vooruit te denken. Het trouw innemen van medicijnen, zoals bloedverdunners, schiet er daarom nog wel eens bij in.
Bij de controles is dit een belangrijk aandachtspunt.
Na aankomst in Nairobi zijn we de volgende dag doorgereden naar Meru, waar we vorig jaar met de buitenpoli gestart zijn. We hadden nu een betere locatie in het kleine Milimani Hospital, waar we gastvrij ontvangen werden en de poliruimte gratis konden gebruiken. We hebben daar 26 patiënten gecontroleerd en ook afspraken gemaakt voor een volgend bezoek.
Er is een vrouw met een nieuwe hart klep, Stella Wangari, die zich ook verantwoordelijk voelt voor mede patiënten. Zij beheert een whats app groep rond Meru, brengt anderen mee naar de poli en stimuleert patiënten met een kunstklep voor regelmatige controle van de bloedverdunners. Abdi en Stella hebben regelmatig contact bij vragen of problemen. Het is mooi om te zien dat Kenianen verantwoordelijkheden overnemen en ik daarom minder nodig ben.
Na enkele dagen in Meru zijn we doorgereisd naar Ndugu Zangu, ons basis kamp met ziekenhuis en eigen polikliniek.

Hier werken John, de nieuwe manager, dokter Ann, de clinical officer en de zusters Catherine en Ann. Het is een goed team en vergeleken met 1 jaar geleden heerst er een positieve en goede sfeer. De staf wil erg graag meer leren over cardiologie en voor mij biedt het goede kansen voor kennisoverdracht.
Het was voor mij erg leuk om te zien hoe Abdi zich ontwikkeld heeft in het maken van echo’s. Hij heeft veel echo’s zelfstandig gemaakt onder mijn supervisie. Iets wat ik mij 1 jaar geleden nog niet had kunnen voorstellen.
Er waren in Oldinyro ( Ndugu Zangu) weer veel patiënten, zowel nieuwe als bekende. Het is moeilijk om te ervaren dat de operatie capaciteit te kort schiet en dat we een aantal mensen niet kunnen helpen. Het blijft moeilijk hier mee om te gaan.

Operatie programma
Eind april zijn er weer 10 patiënten geopereerd, waarvan het merendeel met een goed resultaat. Inmiddels is er een goede en vertrouwde samenwerking met de staf in het Kenyatta Hospital, waarbij de kindercardioloog Dr. Maina een belangrijke rol speelt.
De Italiaanse chirurgen dokter Federica en professor Di Zumma hebben de operaties weer gedaan.
Er was dit keer ook een Italiaanse intensivist dokter Paolo, die verantwoordelijk was voor de postoperatieve zorg. Geleidelijk aan wordt het operatie programma door de Italianen gedaan en richt ik me vooral op de poliklinische zorg en de opleiding van Kenianen. Het plan is om aan het einde van dit jaar weer 10 kinderen te opereren.

Tot slot wil ik allen die ons werk steunen hartelijk danken voor hun bijdrage.
Zonder uw hulp heeft de stichting “Hart voor een Kinderhart” geen bestaansrecht.
Ik wens u allen een mooie zomer.

Met hartelijke groet, ook namens het bestuur,

Pieter Stolwijk