Nieuwsbrief maart 2020

Nieuwsbrief 11

Oosterbeek, maart 2020

Laatste nieuws

In deze tijden van wereldwijde onzekerheid is het de wereld op zijn kop. Ook uit Kenia krijgen we berichten dat mensen in isolatie zitten en er een structureel gebrek aan voedsel is. Gelukkig gaat de medische zorg in Ndugu Zangu door en zijn er daar (nog) geen corona gevallen geconstateerd. Ik heb regelmatig online contact met de mensen daar.

In 2019 waren er al problemen om patiëntjes te opereren door stakingen in het Kenyatta Hospital in Nairobi en vooral door de oorlog in Soedan. Hierdoor was het niet mogelijk om een operatieprogramma te organiseren. Het risico was te groot. Daarna werd Kenia geteisterd door een sprinkhanenplaag en nu deze wereldwijde crisis door het corona virus.
Voor ons als stichting betekent dit dat het nog steeds erg moeilijk is om een nieuw operatieprogramma te plannen. Ook mijn geplande reis in het voorjaar 2020 naar Kenia, om een echoapparaat naar Ndugu Zangu te brengen, heb ik uit moeten stellen.

Terugblik op 2019

In maart 2019 ben ik enkele weken in Kenia geweest om de jaarlijkse controles te doen. Bij het doen van onze controles kon ik rekenen op een superteam. Natuurlijk Abdi, die alles georganiseerd had, Paolo, Italiaan die de gegevens in de computer zette en Nickson, de nieuwe Keniaanse basisarts Wij hebben in totaal 93 patiënten gecontroleerd in Nairobi en in Ndugu Zangu. Hiervan zijn er 11 op de operatielijst gezet. Eén patiëntje is inmiddels succesvol in het Kenyatta Hospital geopereerd. De anderen wachten op rustiger tijden voor verwijzing naar Soedan. Moeilijk dat het zo lang duurt, zeker als je bedenkt dat het om zieke kinderen gaat.

Omdat ik in Nederland sinds 2019 niet meer als cardioloog geregistreerd ben, heb ik besloten om ook mijn cardiologische activiteiten in Kenia te beëindigen. Na ongeveer 10 jaar als cardioloog gewerkt te hebben in Kenia, was het best emotioneel om dit besluit aan de patiënten te vertellen. Zij konden het wel begrijpen, maar vonden het moeilijk. Als het aan hen lag zou ik ook zonder registratie gewoon door kunnen gaan. Ik merk echter zelf dat mijn ervaring minder wordt en dat Abdi bij het maken van de echo’s soms beter geïnformeerd is. Al met al dus een goed moment om te stoppen. Mijn laatste bezoek was voor patiënten en de kinderen van Ndugu Zangu reden om mij een hartverwarmend afscheid te bezorgen met de meest bijzondere cadeautjes.

Overdracht van werkzaamheden

U zult zich afvragen: hoe nu verder?
De jaarlijkse controles worden overgenomen door Italiaanse cardiologen en door dr. Maina, die in Nairobi ook een aantal patiënten zal controleren. In maart 2020 zou dr. Stefano uit Italië naar Kenia komen, maar hij heeft dit bezoek moeten annuleren vanwege de corona problematiek. Gelukkig is Abdi in Ndugu Zangu. Hij is inmiddels een ervaren echocardiografist geworden en kent alle patiënten goed. Hij controleert ook de patiënten die bloedverdunners krijgen. Wij hebben regelmatig what’s app contact voor behandeling op afstand. Nicolas is nu ook permanent beschikbaar als basisarts voor controle en behandeling. Het is mooi om te merken dat veel patiënten het goed maken.

Echocardiografie apparaat

Tijdens mijn laatste bezoek is het echocardiografie apparaat, dat 10 jaar goed gefunctioneerd heeft, kapotgegaan. Zoals meestal had ik ook nu mijn oude, maar degelijke kleine Philips machine bij mij, waarmee Abdi nu opnames kan maken. Dit apparaat is echter minder uitgebreid en van mindere kwaliteit.
Gelukkig was er nog een bedrag van de Rotary donaties beschikbaar, waar we een goede tweedehands Philips echocardiografie-machine van konden kopen. Zoals ik al schreef was ik van plan om deze in april te gaan brengen, maar dat wordt nu uitgesteld.

Terugblik

In 2007 bezocht ik voor het eerst Kenia om te onderzoeken of ik als cardioloog hier iets kon beteken. Ik werkte samen met diverse Ngo’s waarbij ik ontdekte dat er veel kinderen met een hartprobleem waren, maar geen behandelmogelijkheden. Door de ontmoeting met mensen van Ndugu Zangu waren die mogelijkheden er ineens wel. Het is mooi om te zien dat de Stichting Hart voor een Kinderhart een bijdrage heeft kunnen leveren zodat in de afgelopen jaren ruim 80 kinderen een hartoperatie hebben gekregen en daarnaast heel veel controles verricht zijn. Het is mooi om te zien dat veel kinderen en inmiddels volwassen geworden patiënten het goed maken.

Verder heeft de stichting Abdi Kinotti opgeleid tot een goede echocardiografist en organisator van de hartafdeling in Ndugu Zangu. Al met al veel redenen om met dankbaarheid terug te kijken op een waardevolle periode.

Wij zijn onze trouwe gevers erg dankbaar voor de steun die u al die jaren door uw bijdragen gegeven hebt. Zonder die hulp was ons werk niet mogelijk geweest.

 

Met hartelijke groet, namens het bestuur,

Pieter Stolwijk