Nieuwsbrief februari 2014

Nieuwsbrief 2

Oosterbeek, 7 februari 2014

Na een jaar van voorbereiding en overleg kon eind november 2013 eindelijk de eerste groep van 19 kinderen en jonge mensen geopereerd worden in het Kenyatta Hospital in Nairobi.

Het vroeg veel van de Keniaanse staf om alles goed te organiseren, maar ze hebben het uitstekend gedaan.
Transport, huisvesting in Nairobi, opvang van de kinderen voor en na de operatie en alle spullen, die meegenomen moesten worden naar het ziekenhuis.
Borden, bestek, wasbakken, handdoeken, aan alles moest gedacht worden, want in een Afrikaans ziekenhuis moet je zelf voor alles zorgen.
Er was 2 weken lang een aparte operatie kamer en een eigen intensive care gereserveerd voor onze patiënten met al het benodigde personeel.
Professor Michelle Di Summa en dokter Federica Iezzi, hart chirurgen uit Italië, hebben in 2 weken alle patiënten van de wachtlijst en ook nog 1 spoedgeval uit het ziekenhuis met succes geopereerd.

We waren wat onzeker hoe de kwaliteit van het OK personeel zou zijn, maar die bleek erg goed. De samenwerking met de anesthesisten en de chirurgen die assisteerden, was uitstekend en er ontstond al heel snel een goede teamgeest.
Het waren gemotiveerde mensen, die als het moest, bereid waren om tot 9 uur ‘s avonds door te werken. Soms was dat nodig om 20 operaties in 2 weken uit te voeren.
Bijzonder om jonge kinderen al enkele dagen na zo’n zware operatie rond te zien lopen. Geen ouders in de buurt, ze vangen elkaar op en delen het beschikbare eten.
De laatste week werden er 5 jonge vrouwen geopereerd, waarvan een aantal een tweede operatie moesten ondergaan, die gelukkig ook goed gegaan zijn, al kreeg 1 van hen later psychische problemen.

Hierna werden alle patiënten, ook diegenen die van elders kwamen, door de organisatie Ndugu Zangu opgenomen en verzorgd. Je krijgt het gevoel van een uitgebreide familie, waar voor elkaar gezorgd wordt zonder over geld te spreken.
Als westerling kun je er veel van leren.

Ontroerend was het om tijdens de mis een hele rij geopereerde kinderen te zien staan, die uit dankbaarheid naar voren gekomen waren.
Behalve het operatie programma heb ik ook contact gelegd met Duncan Matheka, een veel belovende Afrikaanse medische student, die een preventief programma opzet voor
reumatische hartziekten. Hij wil een programma opzetten om risicogroepen voorlichting en medicijnen te geven om daarmee de ziekte te voorkomen.
Een project waarmee in Australië goede resultaten bereikt zijn.
We willen kijken of er een mogelijkheid is om in het gebied waar veel van onze patiënten vandaan komen, hier ook mee te starten.
Of het lukt, weet ik niet, maar het zou een mooie uitbreiding van het project zijn.
Omdat er inmiddels al weer 15 kinderen op de wachtlijst staan, is de voorbereiding begonnen om deze groep in mei 2014 te kunnen helpen.
We danken u allen bij voorbaat voor uw steun.

Met hartelijke groet, ook namens het bestuur,

Pieter Stolwijk